czwartek, 26 stycznia 2012

Cera naczyniowa i jej charakterystyka

Autorem artykułu jest Jakub  Sadlik



W dzisiejszych czasach coraz więcej  mężczyzn i kobiet w różnym wieku skarży się na kłopoty związane z rozszerzonymi naczyńkami krwionośnymi. Z czego to wynika? Jak temu zapobiegać?
Cera naczyniowa to cera wrażliwa, delikatna, cienka, z widocznymi naczyniami krwionośnymi. Wymaga traktowania jak skóra wrażliwa, a jej objawy to długotrwały rumień, pieczenie, swędzenie.

Kruchość naczynek jest związana z ich podwyższoną przepuszczalnością, która powoduje przenikanie do skóry wielu czynników zapalnych. W konsekwencji dochodzi do pojawienia się na skórze rozlanego rumienia, uczucia pieczenia i rozgrzania.

Z czasem skłonność do pojawiania się rumieni utrwala się. Kruche naczynia włosowate nie wytrzymują ciśnienia krwi, zaczynają pękać, pozostawiając na skórze trwałe ślady, potocznie nazywane pajączkami. Skłonność do występowania rozszerzonych naczyń krwionośnych – teleangiektazji występuje już w dzieciństwie, a po dwudziestym roku życia naczynka zaczynają być widoczne. Zaczerwienienia pojawiają się głownie w okolicy nosa, policzków oraz brody najczęściej na skutek picia kawy, mocnej herbaty, alkoholu, spożywania ostrych przypraw, a nawet w przypadku zjedzenia gorącego posiłku.

Na początku rumień ustępuje szybko (zazwyczaj po usunięciu szkodliwego bodźca) z czasem jednak utrwala się, aż w końcu przechodzi w stan przewlekły – cuperose. . Do pierwszych sygnałów tej dolegliwości można również zaliczyć pojawianie się rumienia wywołanego zmianą temperatury, wzruszeniem lub zdenerwowaniem.

Rozszerzone naczynka mogą wystąpić przy prawie każdym typie cery. Jednak najbardziej narażona jest skóra cienka, delikatna i wrażliwa. Kruchość i nadwrażliwość naczyń krwionośnych jest jednym z czynników przyczyniających się do powstawania trądziku różowatego.


Czynniki sprzyjające rozszerzeniu naczyń krwionośnych

Czynniki zewnetrzne

woda chlorowana, twarda

słońce, solarium, sauna, suszarki do włosów

niekorzystne warunki atmosferyczne ( mróz, wiatr, wilgoć, słońce) gorące,  kąpiele

intensywny wysiłek fizyczny

gorące, ostre pokarmy i napoje, alkohol, mocna herbata i kawa, niektóre owoce i warzywa ( ostre warzywa typu papryka, rzodkiewka, i owoce cytrusowe)

odmrożenia i odmroziny

antykoncepcja hormonalna

leki, maści,

kosmetyki zawierające w swym składzie kwasy AHA, alkohol, pieelingi ziarniste

palenie papierosów



Czynniki wewnętrzne

menstruacja

choroby układu pokarmowego: zaburzenia trawienia i uszkodzenia wątroby

zaparcia

nadciśnienie

ciąża

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz